Gryningspyromanen först i Veckans Brott

tisdag den 15 januari 21.00 är det dags för säsongspremiär för SVT:s succéserie Veckans Brott. Största inslaget handlar om Gryningspyromanen i Ystad och tar avstamp från boken ”Gryningspyromanen – Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare” som utkom 2012. Redaktionen bakom Veckans Brott har med hjälp av researchen i boken trängt djupt in i händelserna som plågade Skåne under mer än tio år och skapade en av den svenska kriminalhistoriens längsta och mest påkostade utredningar.

”De ringde från redaktionen på Veckans Brott och sade sig vara mycket nöjda med programmet och kallade det ’ett av de bästa vi gjort’, tack vare grundmaterialet i boken, säger brandingenjör David Widlund som tillsammans med skribenten Jörgen Pettersson ligger bakom den uppmärksammade boken.

Det är såklart en bekräftelse på vårt arbete att redaktionen bakom Veckans Brott lyfter upp fallet som sitt huvudnummer. Att Gryningspyromanen kunde gå lös så länge och ställa till med så mycket är ett av den svenska kriminalhistoriens största mysterier och misslyckanden”, kommenterar Jörgen Pettersson.

Den dömde Gryningspyromanen Ulf Borgström sitter just nu i fängelse men oron inför ett eventuellt frisläppande våren 2016 är stor.

”Enligt den gärningsmannaprofil som tecknas i boken tyder inget på att bränderna ska upphöra. Snarare tvärtom, de blir ännu värre när han kommer ut. Man borde dra nytta av de utredningar och synnerligen tunga indicier som presenteras bland annat i boken och på nytt väcka åtal genom att åtala för fler bränder samtidigt och visa att det är statistiskt osannolikt att det inte skulle varit han som anlagt bränderna. En sådan dom finns i Danmark för en person som anlagt cirka 30 bränder”, säger brandingenjören David Widlund.

Reaktionerna på boken har allt sedan utgivningen varit många och uppskattande. Läs mer på https://gryningspyromanen.com/press-recensioner/.