Gryningspyromanen är ingen pyroman. Han är en hämndmordbrännare med allt vad det innebär. Det är till exempel extremt sällsynt som en hämndmordbrännare slutar att anlägga bränder. Hittills har Ulf Borgström varit misstänkt för att ha förorsakat mordbränder som kostat samhället mer än en miljard kronor. Experter på mordbrännare i USA liksom poliser och professorer i kriminologi i Sverige är säkra på sin sak: bränderna kommer inte att upphöra. Därför är berättelsen om och analyserna av Gryningspyromanen så viktiga.

Nedan kan du se ett urval av vad som har rapporterats om Gryningspyromanen och boken om honom i media.

Författaren David Widlund intervjuades av Borätt Forum om vad som är vanliga orsaker till elbränder i bostäder

David Widlund som är en av författarna till boken om Gryningspyromanen är även utbildad elektriker, brandingenjör och brandutredare, David intervjuas s i Borätt Forum om vad som är vanliga orsaker till elbränder i bostäder och vad som inte är det. David lyfter bla. fram att torrkokning är den orsak som orsaker flest utryckningar för brandkåren och att dessa i en del fall även leder till bränder. Vidare att elcentralen orsaker mkt bränder och att kaffebryggare orsakar väldigt få bränder i jämförelse. Ett tips som David har är att inte bara tänka på att släcka levande ljus när man lämnar rummet/bostaden utan att även se till att aldrig ha levande ljus eller brännbar mossa eller något annat brännbart runt ljusen. Istället tipsar David om att ex. ha vita stenar runt ljusen. Det har blivit ett fel i den trycka tidningen där det står att kaffebryggare och mobilladdare inte kan orsaka bränder. De kan orsaka bränder men ligger väldigt lågt i statistiken och orsakar i jämförelse med andra elektriska produkter mkt få bränder per år. Läs mer i artiklen.

elbrand expert brandingenjör brandutredare bostad brand bränder bostadsbrand elektriker kaffebryggare

Polistidningen skriver om skriver om polisens kompetens att utreda bränder och det goda exemplet vi lyft fram i våra böcker om Gryningspyromanen

Artikel i Polistidningen om polisens kompetens att utreda bränder och det goda exempel som vi lyft i boken om Gryningspyromanen om att polisen tagit in brandkompetens i Gävle för att göra utredningar. I artikeln nämns vår och även om artikeln är från 2016 så har vi inte själva sett den tidigare.

I artikeln skrivs det om den tidigare brandmästaren Per Ringqvist och hur han började jobba som kriminaltekniker inom polisen och vilken stor nytta det gett. Vidare om behovet av mer utbildning av polisens tekniker inom brand samt att våra böcker om Gryningspyromanen nämns.

Gryningspyromanen i fängelse igen enligt P4: ”Ville inte frysa ihjäl”

Gryningspyromanen ska ha lämnat klienttelefonen som är kopplad till hans fotboja på Frivårdens kontor den 18 januari och gått därifrån. Detta är ett brott mot reglerna och han har därmed dömts till fängelse igen enligt Sveriges Radio P4.

gryningspyromanen  fängelse pyroman mordbrännare anlagd brand bränder brandingenjör expert gärningsmanna profiler

David intervjuades av Borätt Forum om brandorsaken i den tragiska branden i New York

Ett portabelt el-element misstänks ligga bakom branden i New York där minst 19 personer omkom. David Widlund har intervjuats av Borätt Forum om hur farliga el-element är. El-element ska i regel inte överskrida 45 grader och det är vid den temperatur som det blir så pass varmt att det ger brännskador. Läs mer i artikeln.

Utdrag ur Borätt Forums artikel där David Widlund intervjuas

Polisen har haft insatserna ”Tyko 2” och ”Gunnel” för att hantera Gryningspyromanen

Polisen har haft de två insatserna ”Tyko 2” och ”Gunnel” för att hantera Gryningspyromanen. Han har även fått sitta 45 dagar på Kumla anstalten pga missskötesel genom att bla klippa av sin fotboja. Läs mer i Aftonbladet.

gryningspyromanen

David Widlund intervjuades i Allers brott

David Widlund intervjuades i Allers brott om hur man gör en brandutredning och en metod som han har haft som idé att utveckla sedan 2012 för att använda som komplement till övrig bevisning vid framförallt mordbränder. Metoden kan dock även användas vid andra brott. Metoden bygger på att det görs sannolikhetsberäkningar och beräkningarna har utvecklats i samarbete med en professor och forskare i statistik på Lunds Universitet. Beräkningar har gjorts för bränderna i Västra Vemmenhög 2004 och med stöd av dem har det tagits fram sannolikheten för att Gryningspyromanen ligger bakom bränderna.